Επικοινωνήστε μαζί μας στο:210 6843888 | info@wiseup.gr
True Stories
Close

vaccine-1

Στην Ελλάδα το ποσοστό των κοριτσιών που έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού HPV (Human Pappilloma Virus) ανέρχεται μόλις στο 7%. Το αντίστοιχο ποσοστό στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ μεγαλύτερο και μάλιστα στη Μεγάλη Βρετανία αγγίζει το 70%.

Το εμβόλιο γίνεται με στόχο να περιοριστούν σημαντικά οι πιθανότητες εμφάνισης στην ενήλικη ζωή προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας, που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο. Αν και τα οφέλη του εμβολίου είναι πολύ σημαντικά, σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν γονείς που δεν επιλέγουν να εμβολιάσουν τις κόρες τους. Πάντως, το εμβόλιο θεωρείται γενικά ασφαλές. Το μόνο που έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής είναι ότι ενδέχεται σε πολύ μικρό ποσοστό να προκαλέσει ήπιες παρενέργειες που υποχωρούν το πολύ σε 2-3 ημέρες.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, το εμβόλιο θα πρέπει να γίνεται σε κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών, καθώς τότε ο οργανισμός δημιουργεί τα περισσότερα αντισώματα κατά του ιού HPV. Επίσης, σε αυτή την ηλικία συνήθως τα κορίτσια δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τη σεξουαλική τους ζωή, οπότε το ανοσοποιητικό τους σύστημα ευαισθητοποιείται και ενεργοποιείται κατάλληλα, προτού έρθει σε επαφή με τον ιό. Για αυτούς τους λόγους, ο εμβολιασμός είναι προτιμότερο να γίνεται σε μικρή ηλικία. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν μπορεί να κάνει το εμβόλιο και μια μεγαλύτερη γυναίκα. Σε αυτή την περίπτωση, η προστατευτική δράση του εμβολίου δεν θεωρείται τόσο υψηλή όσο στη μικρή ηλικία.

vaccine-2

Παρά την ευρεία ενημέρωση υπέρ του εμβολίου, πολλές νεαρές γυναίκες θεωρούν ότι το test ΠΑΠ αρκεί για να προστατευθούν, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν τον εμβολιασμό. Έχετε υπόψη σας όμως ότι το εμβόλιο είναι το μόνο μέτρο πρόληψης που οχυρώνει τον οργανισμό ενάντια σε στελέχη του ιού HPV, που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου. Επομένως, ο συνδυασμός τεστ Πα­πανικολάου και εμβολίου μπορεί να αποτελέσει μια ακόμη πιο ισχυρή ασπίδα προστασίας. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικές μελέτες, ο συνδυασμός αυτός μπορεί να περιορίσει μέχρι και 94% τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας.

Το καινοτόμο πρόγραμμα Wise Act καλύπτει όλα τα έξοδα για τους απαραίτητους γυναικολογικούς ελέγχους, στους οποίους πρέπει να υποβάλλεται ετησίως μια γυναίκα. Συμμετέχοντας λοιπόν στο Wise Act, προστατεύετε το σώμα σας ενάντια στον καρκίνο του τραχήλου!

Δημοσιεύθηκε από: Ευαγγελία Κολαΐτη

Η πρόληψη έρχεται πριν την νόσο.

eBook
Ο πλήρης Οδηγός για την πρόληψη του γυναικείου καρκίνου.
Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου, άλλαξε το τρόπο ζωής και μείωσε τον κίνδυνο για τον καρκίνο.

Κατεβάστε το eΒook δωρεάν

Μοιράσου μαζί μας τη σκέψη σου