Επικοινωνήστε μαζί μας στο:210 6843888 | info@wiseup.gr
True Stories
Close

alcohol

Διεθνείς οργανισμοί υγείας όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμφωνούν ότι το αλκοόλ είναι ένας βασικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο. Αυτό που συνδέει το αλκοόλ και τον καρκίνου είναι μία ουσία που λέγεται ακεταλδεΰδη. Όταν εισέρχεται στο σώμα μας, το αλκοόλ μετατρέπεται στη χημική ουσία ακεταλδεΰδη, η οποία, εκτός από το γνωστό hangover, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο καταστρέφοντας το DNA μας και αποτρέποντάς το από το να επιδιορθωθεί.

Επιπλέον, το αλκοόλ αυξάνει το επίπεδο ορμονών όπως τα οιστρογόνα. Τα οιστρογόνα με τη σειρά τους, όταν είναι σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα, μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού. Πέρα όμως από το γυναικείο καρκίνο, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει κίρρωση στο συκώτι καταστρέφοντας τα κύτταρά του. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει με τη σειρά του στην εμφάνιση καρκίνου στο συκώτι.

Μία ακόμα αρνητική επίδραση του αλκοόλ βρίσκεται στο γεγονός ότι βοηθάει διάφορες επικίνδυνες χημικές ουσίες να απορροφηθούν ευκολότερα από το στόμα και το λαιμό. Αυτές περιλαμβάνουν και τα βλαβερά χημικά που βρίσκονται στον καπνό από τα τσιγάρα.

Τέλος, το αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα του φολικού οξέος στο αίμα μας. Το φολικό οξύ είναι μια Βιταμίνη Β, την οποία χρειάζονται τα κύτταρά μας για να αναπτυχθούν σωστά, προλαμβάνοντας τις μεταλλάξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

alcohol

Ποσότητα αλκοόλ και ασφαλή όρια

Σίγουρα, ο κίνδυνος είναι μικρότερος, αν καταναλώνετε μικρές ποσότητες αλκοόλ όπως: 1 μονάδα την ημέρα για τη γυναίκα (περίπου 2 ποτήρια την ημέρα) ή 2 μονάδες την ημέρα για τον άνδρα (περίπου 3 με 4 ποτήρια την ημέρα).

Όπως διαπιστώνετε τα ασφαλή όρια που αφορούν τη γυναίκα είναι πιο περιορισμένα.  Και αυτό διότι το ήπαρ μιας γυναίκας παράγει λιγότερο ένα ένζυμο, που ονομάζεται αλκοολική αφυδρογονάση, η οποία διασπά το αλκοόλ. Έτσι, το αλκοόλ παραμένει στο σώμα μιας γυναίκας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με έναν άντρα.

Σε κάθε περίπτωση να έχετε στο νου σας ότι η κατανάλωση μόλις ενός ποτηριού αλκοόλ την ημέρα, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Οι μικρές σωματοδομές απορροφούν λιγότερο αλκοόλ συγκριτικά με τις μεγαλύτερες, και κατά μέσο όρο, οι γυναίκες είναι πιο μικρόσωμες από τους άνδρες.

Πώς να μειώσετε το αλκοόλ;

  • Προτιμήστε στις εξόδους σας μη αλκοολούχα ποτά όπως χυμούς, σόδα, μεταλλικό νερό κ.ά.
  • Αν κάνετε τελικά την επιλογή του αλκοόλ, επιλέξτε μία μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί.
  • Πάντα να έχετε φάει πριν πιείτε αλκοόλ. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταναλώσετε μικρότερες ποσότητες.
  • Προσφερθείτε να είστε ο οδηγός της παρέας, ώστε να έχετε ένα επιπλέον κίνητρο να είστε μετρημένοι με το αλκοόλ.

Δημοσιεύθηκε από: Ευαγγελία Κολαΐτη

Η πρόληψη έρχεται πριν την νόσο.

eBook
Ο πλήρης Οδηγός για την πρόληψη του γυναικείου καρκίνου.
Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου, άλλαξε το τρόπο ζωής και μείωσε τον κίνδυνο για τον καρκίνο.

Κατεβάστε το eΒook δωρεάν

Μοιράσου μαζί μας τη σκέψη σου