Επικοινωνήστε μαζί μας στο:210 6843888 | info@wiseup.gr
True Stories
Close

yoga

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως η άσκηση και η yoga έχουν σημαντικά οφέλη στη διατήρηση ή ακόμα και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο. Η yoga συμβάλλει στην ενδυνάμωση, τονώνει τη φυσική και σωματική κατάσταση και αυξάνει τον αυτοσεβασμό. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα ευεργετική στις γυναίκες κατά την περίοδο διεξαγωγής της χημειοθεραπείας, ώστε να βοηθήσουν το σώμα τους να ανταποκριθεί καλύτερα στην φαρμακευτική αγωγή και να φτάσει στην τελική ίαση.

Σύμφωνα μάλιστα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Oncology, η yoga ίσως αποτελεί την ιδανικότερη μορφή άσκησης, ακόμα και για ασθενείς που έχουν ήδη νικήσει τον καρκίνο του μαστού, για να μειώσουν συμπτώματα κούρασης που επιμένουν και μετά «τη μάχη».

Ενδυνάμωση και Yoga

Καναδοί ερευνητές, σε μελέτη που πραγματοποίησαν με το όνομα START (Supervised Trial of Aerobic versus Resistance Training) σε ένα ευρύ δείγμα γυναικών στην αρχή, το μέσο και μετά το πέρας της χημειοθεραπείας, βρήκαν πως η ενδυνάμωση με ασκήσεις yoga είχε καλύτερα αποτελέσματα από τη συνήθη θεραπεία ως προς την ενδυνάμωση των μυών, τη μείωση του πάχους και την αύξηση της αυτοεκτίμησης. Καμία από τις ασκήσεις δεν προκάλεσε λεμφοίδημα ή άλλες επιπλοκές.

«Ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του μαστού μπορούν να ασκούνται παράλληλα με τη χημειοθεραπεία ώστε να επωφεληθούν των σημαντικών αποτελεσμάτων της άσκησης» τονίζει ο συγγραφέας Kerry Courneya, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος ερευνών για τη φυσική δραστηριότητα και τον καρκίνο στο Πανεπιστήμιο Alberta.

Τα Οφέλη της Yoga

yoga2

Η yoga συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών με καρκίνο του μαστού, γιατί τις βοηθάει να έρθουν σε επαφή με άλλα άτομα και να νιώσουν πιο ήρεμες. Το γεγονός ότι η yoga είναι αποδεκτή από όλες της πολιτισμικές και κοινωνικοοικονομικές ομάδες, της δίνει τη δυνατότητα να βοηθήσει πολλές γυναίκες με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο.

Η yoga μας παρέχει οφέλη στο σώμα όπως:

 • καλύτερες αντοχές
 • μεγαλύτερη ευλυγισία
 • ενδυνάμωση μυών
 • βελτίωση της στάσης του σώματος
 • καλύτερη ισορροπία
 • ενίσχυση του αναπνευστικού συστήματος

Αντίστοιχα μας βοηθάει ψυχικά:

 • να αποβάλλουμε το στρες
 • να καταπολεμήσουμε την κατάθλιψη
 • να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας
 • να μειώσουμε το θυμό μας
 • να βελτιώσουμε τον ύπνο μας

Κλείνοντας, γνωρίζουμε πως πολλές μορφές γυμναστικής παρέχουν παρόμοια πλεονεκτήματα, ωστόσο η yoga ίσως είναι ένας πιο πρακτικός τρόπος για να καταφέρουν οι γυναίκες να χτίσουν ξανά την υγεία τους. Προσαρμόστε τις ασκήσεις στο δικό σας επίπεδο και στις δικές σας ανάγκες και απολαύστε όλα τα οφέλη που προσφέρει η yoga στον οργανισμό σας!

Δημοσιεύθηκε από: Ευαγγελία Κολαΐτη

Η πρόληψη έρχεται πριν την νόσο.

eBook
Ο πλήρης Οδηγός για την πρόληψη του γυναικείου καρκίνου.
Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου, άλλαξε το τρόπο ζωής και μείωσε τον κίνδυνο για τον καρκίνο.

Κατεβάστε το eΒook δωρεάν

Μοιράσου μαζί μας τη σκέψη σου