Επικοινωνήστε μαζί μας στο:210 6843888 | info@wiseup.gr
True Stories
Close

sex and cancer

Η θεραπευτική αγωγή του καρκίνου, οι οξείες παρενέργειες, οι πιθανές ουλές από τη χειρουργική επέμβαση και οι αλλαγές στο σωματικό βάρος μπορούν να επηρεάσουν την εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας.

Μία εμπειρία καρκίνου μπορεί να σας σημαδέψει μια για πάντα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψετε τη σεξουαλική σας ζωή. Αντίθετα, η σεξουαλικότητα  είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης ζωής που σας κάνει να νιώθετε όμορφα με τον εαυτό σας, αλλά και στη σχέση με τον σύντροφό σας. Σε περίπτωση λοιπόν που η σεξουαλικότητά σας έχει μπλοκάρει μετά ή κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και σταδιακά θα δείτε διαφορά στη διάθεσή σας.

  • Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να συνηθίσει τις αλλαγές.
  • Σκεφτείτε τον ως ένα σύνολο αποτελούμενο από το σώμα, το μυαλό και την προσωπικότητά σας.
  • Συζητήστε με το γιατρό σας για επανορθωτική χειρουργική ή χρήση τεχνητού μέλους στο σώμα σας (προσθετική).
  • Μιλήστε με έναν κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο ή σύμβουλο.
  • Αναζητήστε αμοιβαία υποστήριξη ή συμμετέχετε σε ομάδα υποστήριξης.
  • Συμμετέχετε σε δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός, η ζωγραφική, η μουσική και η τέχνη, που μπορούν να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή σας.

sex and cancer

Να θυμάστε πως η σεξουαλικότητα αφορά το ποιος είστε και το πώς αισθάνεστε με τον εαυτό σας. Άρα, η εικόνα που έχετε για το σώμα σας, επηρεάζει άμεσα το πώς εκφράζεστε σεξουαλικά και τα ερωτικά αισθήματα σας για τους άλλους.

Δείξτε την σεξουαλικότητά σας στα ρούχα που φοράτε, στον τρόπο που κινείστε, στον τρόπο που ερωτοτροπείτε. Νιώστε άνετα με το σώμα σας. Αν το πιστέψετε εσείς, αυτό θα φαίνεται και προς τα έξω. Αναζητήστε την φροντίδα και την αγάπη του συντρόφου σας- με τη δική του βοήθεια η προσαρμογή σας θα γίνει ομαλότερη.

Ο καρκίνος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σεξουαλικότητα, την οικειότητα ενός ζευγαριού και τη σωματική επαφή. Η αντιμετώπιση των αλλαγών από νωρίς μπορεί να βοηθήσει εσάς και τον σύντροφό σας να αντιμετωπίσετε μαζί τον καρκίνο και όλα όσα αφήνει στο διάβα του. Απευθυνθείτε στον γιατρό σας ή  σε έναν εξειδικευμένο ψυχολόγο και αναζητήστε συμβουλές για κάθε προβληματισμό σας.

Δημοσιεύθηκε από: Ευαγγελία Κολαΐτη

Η πρόληψη έρχεται πριν την νόσο.

eBook
Ο πλήρης Οδηγός για την πρόληψη του γυναικείου καρκίνου.
Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου, άλλαξε το τρόπο ζωής και μείωσε τον κίνδυνο για τον καρκίνο.

Κατεβάστε το eΒook δωρεάν

Μοιράσου μαζί μας τη σκέψη σου