Επικοινωνήστε μαζί μας στο:210 6843888 | info@wiseup.gr
True Stories
Close

food-1Είναι γνωστό ότι το νευρικό σύστημα ρυθμίζει όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος και σε συνεργασία με άλλα συστήματα, τις συντονίζει ανάλογα με τα εξωτερικά και εσωτερικά ερεθίσματα.

Το σύστημα αυτό και συγκεκριμένα ο φλοιός του εγκεφάλου επηρεάζει πνευματικές λειτουργίες όπως τη σκέψη, τη βούληση,τη μνήμη, τη συνείδηση, τα συναισθήματα κ.ά. Η διάθεσή μας δηλαδή, εξαρτάται από την ομαλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και ιδιαίτερα του εγκεφάλου και αυτή έχει άμεση σχέση με τη διατροφή.

Κανένα άλλο σύστημα στον ανθρώπινο οργανισμό δεν έχει τόσο μεγάλη και άμεση εξάρτηση από τη συνεχή παροχή θρεπτικών συστατικών . Το νευρικό σύστημα απαιτεί συνεχή παροχή γλυκόζης , ενώ η επαρκής λειτουργία του εγκεφάλου και διατήρησή της, εξαρτάται σχεδόν από όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Τα συστατικά αυτά προέρχονται από τις τροφές που παίρνουμε από το καθημερινό μας διαιτολόγιο και συγκεριμένα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα μακρο-συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη) και τα μικρο-συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία).

Όλες οι φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως η νευρική λειτουργία, ο σχηματισμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων, η οπτική προσαρμογή στο σκοτάδι χρειάζονται την αποτελεσματική απορρόφηση και χρησιμοποίηση βιταμινών. Η ανεπάρκεια στην παροχή μιας βιταμίνης για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα οδηγεί στην εκδήλωση μιας ή περισσότερων διαταραχών.

 

Πώς οι ελλείψεις επηρεάζουν τη διάθεσή μας

Η  έλλειψη σε συγκεκριμένες βιταμίνες συμπλέγματος Β, όπως η νιασίνη, η πυριδοξίνη (Β6) και η θειαμίνη (Β1), συσχετίζεται με σοβαρή διαταραχή της λειτουργίας του εγκεφάλου και σε διαταραχή της διάθεσής μας.

Συγκεκριμένα, η ανεπάρκεια στη βιταμίνη θειαμίνη (Β1) προκαλεί κατάπτωση του νευρικού συστήματος, μείωση των αντανακλαστικών, απάθεια και κόπωση. Για να αποφύγετε την έλλειψή της πρέπει να καταναλώνετε δημητριακά ολικής αλέσεως και στα αμυλώδη (πατάτα, ψωμί, ζυμαρικά).

πυριδοξίνης-Β6Επίσης, η ανεπάρκεια στον οργανισμός ενός άλλου μικροθρεπτικού συστατικού, της πυριδοξίνης Β6, έχει ως συνέπεια την εμφάνιση ατονίας στο μυϊκό και νευρικό σύστημα, δυσκολίας στο βάδισμα, αϋπνίας, κόπωσης, νευρικότητας, κατάθλιψης, λόγω του ότι ο ρόλος της στο νευρικό σύστημα είναι ζωτικός. Η πυριδοξίνη είναι βιταμίνη ευρέως διαδεδομένη στα τρόφιμα, όπως στα πουλερικά, το ψάρι, το χοιρινό, τα ολόκληρα σπόρια, μπανάνες, πατάτες, λάχανο.

νιασίνηΕπιπλέον, η νιασίνη είναι μια ακόμη βιταμίνη η οποία επηρεάζει τη διάθεση. Είναι απαραίτητη σε όλα τα κύτταρα με κύριο ρόλο την απελευθέρωση ενέργειας από τους υδατάνθρακες, τα λίπη, πρωτεΐνες. Ήπια έλλειψη νιασίνης μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, τρεμούλα, άγχος, κατάθλιψη και ερεθιστικότητα. Είναι βιταμίνη ευρέως διαδεδομένη στα φυτά και στα ζώα. Πολύ καλές πηγές νιασίνης θεωρούνται το συκώτι, τα άπαχα κρέατα, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, τα ορνιθοειδή και το κουνέλι, γάλα, το τυρί, τα αυγά κ.λπ. Μέτριες ποσότητες στο ρύζι, στάρι, πίτυρα σταριού, άλευρο σταριού (ολικής αλέσεως).

ψευδάργυροΟ ψευδάργυρος (Zn) είναι ένα ακόμα μέταλλο το οποίο επίσης συμβάλει στην καλή ψυχική μας υγεία. Κλινικά χαρακτηριστικά της έλλειψης ψευδαργύρου, εκτός των άλλων (όπως ακραία δερματίτιδα, μειωμένη ανάπτυξη, διάρροια, αλωπεκία, καθυστέρηση της σεξουαλικής ανάπτυξης) είναι και οι νευροψυχιατρικές εκδηλώσεις. Παρατηρείται δηλαδή αδυναμία στην αυτοσυγκέντρωση, κατάθλιψη και μεταβολές στην ψυχική διάθεση. Ο κίνδυνος για ανεπάρκεια ψευδαργύρου είναι υψηλός σε περιόδους ταχείας ανάπτυξης και αναπαραγωγής, όπως είναι η βρεφική και εφηβική ηλικία και η εγκυμοσύνη. Τον ψευδάργυρο τον βρίσκουμε κυρίως στο κόκκινο κρέας. Άλλες καλές πηγές ψευδαργύρου είναι τα μη επεξεργασμένα δημητριακά.

ωμέγα-3Τέλος, θετική δράση απέναντι στο στρες έχουν και τα ωμέγα-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, με τη μορφή είτε συμπληρωμάτων όπως το μουρουνέλαιο και το λάδι νυχτολούλουδου είτε μέσω της κατανάλωσης ψαριών, ελαιολάδου, καρυδιών σογιέλαιου, ηλιέλαιου, λιναρόσπορου, φυστικοβούτυρου και ταχινιού.

Διορθώστε τη διατροφή και τη διάθεσή σας με μία κίνηση

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι ικανή να καλύψει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για μια ζωή γεμάτη υγεία και πνευματική διαύγεια. Για τη διατήρηση λοιπόν της καλής ψυχικής μας διάθεσης και της υγείας γενικότερα, πρέπει να εξασφαλίζετε στον οργανισμό σας όλα τα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Δώστε έμφαση σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (φολικό οξύ, Β12, Β6) και σε περίπτωση απαιτητικών ρυθμών ζωής ή αυξημένων διατροφικών αναγκών,όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής θεραπείας, εντάξτε συμπληρώματα στη διατροφή σας .

Να θυμάστε πάντα πως είμαστε ό,τι τρώμε!

 

Δημοσιεύθηκε από: Ευαγγελία Κολαΐτη

Η πρόληψη έρχεται πριν την νόσο.

eBook
Ο πλήρης Οδηγός για την πρόληψη του γυναικείου καρκίνου.
Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου, άλλαξε το τρόπο ζωής και μείωσε τον κίνδυνο για τον καρκίνο.

Κατεβάστε το eΒook δωρεάν

Μοιράσου μαζί μας τη σκέψη σου