Επικοινωνήστε μαζί μας στο:210 6843888 | info@wiseup.gr
True Stories
Close

cervical-1

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου των γυναικών από καρκίνο στις αναπτυσσόμενες χώρες και το δεύτερο κατά σειρά καρκίνο, μετά τον καρκίνο του μαστού, στις γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο. Από μελέτες που έχουν γίνει στη χώρα μας προκύπτει ότι περίπου 1.000 γυναίκες κάθε χρόνο εμφανίζουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του ενδομητρίου. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών δεν είχαν κάνει ποτέ τεστ Παπανικολάου.

Η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχει σκοπό τη μείωση του κινδύνου λοίμωξης από τον ιό HPV και κατά συνέπεια της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Κάθε γυναίκα λοιπόν θα πρέπει να λαμβάνει τα εξής μέτρα, ώστε να παραμείνει ασφαλής:

  • Εξέταση τεστ ΠΑΠ μία φορά κάθε 1 χρόνο ή κάθε 2 χρόνια, μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.
  • Χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή.
  • Αποφυγή πρώιμης έναρξης της σεξουαλικής ζωής.
  • Αποφυγή εναλλαγής πολλών ερωτικών συντρόφων.
  • Αποφυγή καπνίσματος.
  • Στα κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών και στις γυναίκες 16-25 ετών οι οποίες δεν έχουν εμβολιαστεί στην ηλικία των 12-15 ετών συνιστάται να γίνεται το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το εμβόλιο πραγματοποιείται σε τρεις δόσεις και προετοιμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να μη νοσήσει από συγκεκριμένους τύπους του ιού οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την εμφάνιση καρκίνου.

Τέλος, δώστε μεγάλη σημασία στη βελτίωση της διατροφής σας. Προτιμήστε τροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και κυρίως τροφών πλούσιων σε β-καροτίνη, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό σας κατά του ιού HPV.

Δημοσιεύθηκε από: Ευαγγελία Κολαΐτη

Η πρόληψη έρχεται πριν την νόσο.

eBook
Ο πλήρης Οδηγός για την πρόληψη του γυναικείου καρκίνου.
Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου, άλλαξε το τρόπο ζωής και μείωσε τον κίνδυνο για τον καρκίνο.

Κατεβάστε το eΒook δωρεάν

Μοιράσου μαζί μας τη σκέψη σου