Αφιερώνοντας μόνο 10 λεπτά τον μήνα στον εαυτό σας, βοηθάτε στη διάγνωση και στην πλήρη ίαση του γυναικείου καρκίνου. Με την αυτοψηλάφηση, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Σκοπός της αυτοψηλάφησης είναι μέσω της επανάληψης, η γυναίκα να γνωρίσει τη φυσιολογική μορφολογία των μαστών της και να μπορέσει να αντιληφθεί έγκαιρα οποιαδήποτε αλλαγή. Σημειώνουμε πως το 40% των καρκίνων του μαστού ανιχνεύονται από τις γυναίκες κατά την διάρκεια της αυτοεξέτασης. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι να εντάξετε άμεσα την αυτοψηλάφηση στη ζωή σας.
Πώς να κάνετε μόνη σας ψηλάφηση μαστού
- Σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη με τα χέρια κάτω και παράλληλα με το σώμα. Ελέγξτε τον μαστό για τυχόν αλλαγές στο χρώμα, στο μέγεθος ή στο σχήμα. Ελέγξτε αν υπάρχει κάποιο εξόγκωμα ή κάποια ερυθρότητα στη θηλή.
- Σηκώστε τα χέρια ψηλά ή φέρτε τα πίσω από το κεφάλι και ελέγξτε και πάλι τους μαστούς. Στη συνέχεια πιέστε τα χέρια στη μέση, προκειμένου να σφίξουν οι μύες του στήθους και το ελέγχετε πάλι για τα παραπάνω συμπτώματα.
- Ψηλαφήστε κάθε έναν μαστό χρησιμοποιώντας τα τρία μεσαία δάχτυλα του αντίθετου χεριού ξεκινώντας από την κοιλότητα της μασχάλης προς την θηλή. Κάντε συνεχείς μικρές κινήσεις με σταθερή πίεση με φορά από πάνω προς τα κάτω ή κυκλική.
- Ξαπλώστε στο κρεβάτι και τοποθετείστε το δεξί σας χέρι πίσω από το κεφάλι και ένα μαξιλάρι κάτω από τον δεξί σας ώμο. Χρησιμοποιώντας τα τρία μεσαία δάχτυλα του αριστερού χεριού ψηλαφήστε τον δεξιό μαστό, επαναλαμβάνοντας τις παραπάνω κινήσεις.Εξετάστε και την μασχάλη. Στο τέλος πιέστε την θηλή, ελέγχοντας για τυχόν έκκριμα. Επαναλάβετε την διαδικασία στον άλλο μαστό.
Η αυτοεξέταση θα πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 18 ετών και θα πρέπει να γίνεται μεταξύ της 8ης και 10ης μέρας του κύκλου, γιατί οι μαστοί τότε είναι πιο μαλακοί και λιγότερο ευαίσθητοι. Μετά την εμμηνόπαυση μπορείτε να εξετάζετε το στήθος σας την πρώτη μέρα του μήνα.
Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε αλλαγή στη μορφή του μαστού ή της θηλής θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Από την ηλικία των 40 ετών πρέπει να ξεκινάτε να κάνετε μαστογραφία κάθε χρόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις με κληρονομικότητα οι μαστογραφίες ξεκινούν και νωρίτερα.
Η πρόληψη έρχεται πριν την νόσο.